Ny uppdatering 29 mars på tidigare 20 mars 2015:
Sewe hittade det här inlägget på Facebook:
”Alla bilar nyare än 1969 med RAM (ej bärande kaross) skall identifieras med VIN-koden på rambalken. Hittar inte besiktningsmannen denna kod p.g.a rost, underredsmassa, färg eller liknande så går fordonet inte igenom, och riskerar regbesiktning med nyskapad VIN-kod! Tycker att alla ni ska få veta om denna nya regel! 🙂 ”
Och efter utredning är det här vad Odd har konstaterat:
Det här ’larmet’ gäller de av oss som har en Triumph, eller annan bil, som är byggd på separat ram och är av årsmodell 1969 eller senare. Dvs bilen har inte en självbärande kaross då dessa hanteras lite annorlunda i regelverket. För Triumphklubbarna så gäller detta modellerna Herald 13/60, Vitesse 2L Mk2, Spitfire Mk3, Spitfire MkIV, Spitfire 1500, GT6 Mk2/GT6+, GT6 Mk3 och TR6. Alla dessa rambyggda bilar har ursprungligen godkänts i Sverige med sitt identifikationsnummer endast förekommande på en skruvad/popnitad aluminiumskylt. Men; denna lösning uppfyller inte nutida krav på att fordonsidentifikationsnumret (normalt bara benämnt VIN, Vehicle Identification Number) skall vara stansat i en del ”som inte utan svårighet kan bytas ut” eller flyttas mellan fordon. På rambyggda fordon anses detta vara just ramen! Och nu har tydligen tunnelseende myndigheter ilsknat till efter en revisionsanmärkning från Swedac (se nedanstående redogörelse från Jan Tägt, generalsekreterare i MHRF) och detta drabbar oss alla – eftersom de bilar som besiktigas nu får föreläggande om registreringsbesiktning och då förses med ett identifikationsnummer som inget alls har med bilen att göra. Jag har sett exempel där bilen åsatts sitt registreringsnummer och registreringsbesiktningens datum – försök identifiera vilka reservdelar din bil behöver om VIN av storebror angetts som XYZ12320150101 när det ursprungligen från fabriken var t.ex. FM 101613 UOC ?!
Så nu är det allvar, och det är bråttom! Ägare till de fordon som berörs MÅSTE agera innan de nu under våren 2015, eller tills dess MHRF fått en fungerande rättelse till stånd, åker till besiktningen genom att stansa in samma Commission-nummer som sitter på aluminiumplåten på en lätt hittad och tydlig plats på ramen … t.ex. på förarsidans ramben – en plats som helt enkelt inte kan missas av ens en halvblind besiktningsperson … för vi kan naturligtvis inte vänta tills sunt förnuft har fått det här historieförfalskandet att upphöra. Alldeles för många bilar skulle hinna förlora sin historia och sin sanna identitet under den väntan.
/Odd
Mer info kommer så fort vi vet mer.
//Sewe
När Odd ställde frågan så svarade Jan Tägt så här:
”Hej
Det här är en följd av att en del besiktningsmän endast identifierat fordonet med hjälp av identitetsmärkningen på registreringsskylten. Swedac upptäckte detta och kräver nu att besiktningsföretagen ska granska på rätt ställe. Och enligt gällande föreskrifter innebär det att ett ramfordon ska vara märkt just på ramen från och med 1971.
I samband med kontrollbesiktning ska fordonet identifieras och föreskriven utrustning kontrolleras. Det skapar ett problem om det då konstateras att fordonets identifieringsmärkning inte finns där man idag anser att de ska finnas, eftersom alla besiktningstekniker inte har behörighet att utföra registreringsbesiktningar.
I sådant fall, om kunden får problem med att identifieringen inte kan säkerställas och/eller finns på förväntat ställe, ska kunden kräva att få tala med enbesiktningsingenjör som utför registreringsbesiktningar. Denne kanske inte finns på plats fysiskt men kan givetvis nås per telefon.
Ett annat alternativ kan helt enkelt vara att avbryta kontrollbesiktningen om man inte kan komma överens om en förnuftig hantering av frågan.
Det hela finns i TSFSF 2010:63, sid 47-48
1. uppfyller kraven i direktiv 76/114/EEG (se 2 kap. 22 §), eller
2. uppfyller kraven i 5-7 §§.
5§: Bil med självbärande karosseri ska ha en primär och en sekundär identifieringsmärkning. Båda märkningarna ska uppta samma beteckning. Övriga fordon behöver endast ha primär identifieringsmärkning.
Primär identifieringsmärkning ska vara stansad eller pressad direkt i fordonets ram eller, om ram saknas, i annan bärande del som inte utan svårighet kan bytas ut.
Sekundär identifieringsmärkning ska på varaktigt sätt vara anbringad på fordonets ram eller på annan del av fordonets stomme som inte utan svårighet kan bytas ut.
Identifieringsmärkning ska vara så placerad, att den i möjligaste mån är skyddad för skador och inte döljs av eftermonterade utrustningsdetaljer.
Redan har ett antal fordon drabbats av denna ej avsedda tillämpning.
Mängden rambyggda fordon, som ursprungligen godkänts med annan märkning, och där det inte vid tillverkningstillfället och inte heller när det sattes på den svenska marknaden, erhöll någon märkning på ramen, lär vara många.
Alternativet är direktivet 76/114/EEG som jag uppfattat ska gälla från oktober 1978.
MHRF söker nu dialog med i första hand Transportstyrelsen för klargörande. Sedan väntar antagligen kontakt med Swedac.
Mvh /Jan”